torsdag 1. september 2011

EIT TØRT INNLEGG

1. september 2011 -Då var det slutt på foreldrepermisjonen for denne gong -for forrige barn altså. Kaniner som me tilsynelatande er, så har me klart å skaffa oss meir barn i mellomtida. Dersom nokon skulle bli i tvil: alle 3 er hjarteleg velkomne i familien My. :-)
MEN, til opplysning, og kanskje litt til advarsel for andre, så skal du få høyra litt om systemet i landet:
Etter barn nummer 1 og barn nummer 2 har me vore så heldige i vår familie at eg kunne forlenga foreldrepermisjonen min eit halvtårstid, utan lønn.
For å ha rett til foreldrepengar må ein ha vore i jobb i 6 av dei siste 10 månadene. Den biffen fiksa me begge dei fyrste gongene.
Då tredjemann var på veg var eg altså framleis i ulønna permisjon. Men kanskje eg kunne rekka å vera i jobb i 6 mnd for å opparbeida meg rett til foreldrepengar? Dvs., for mitt vedkommande ville det ikkje vore mogleg å fungera i jobb pga ekstrem svangerskapskvalme. Men eg drøfta dette med arbeidsgjevar, ba om å få avbryta permisjonen, for så å gå direkte inn i ei sjukemelding. Då ville eg ha kunna opparbeida meg rett til foreldrepengar igjen, for barnet som var venta. Men sidan eg allereie hadde vore ei stund i ulønna permisjon, så hadde eg òg mista retten til sjukepengar. For å ha rett på sjukepengar fekk eg vita at ein må ha vore i lønna arbeid i 4 veker. Det var uaktuelt/ugjennomførbart for min del.
Slik var det med den saken.
Kva det endte med? - eingongsstønad, cirka 35 000 kroner utbetalt, i staden for nesten ei heil årsløn....
Og i og med at eg ikkje har rett på foreldrepengar denne gongen, så mista og Mannen sine rettar.
Eg bestemte meg tidleg for ikkje å dvela ved dette. Fakta kunne eg gjera lite med. Og pengar er som kjent ikkje alt.
Allikevel synes eg det er eitt eller anna som skurrar. Skatt har eg betalt meir eller mindre sidan eg var 18 år, og har på den måten bidratt til felleskassen. På den andre sida kan ein altså i teorien kun ha vore yrkesaktiv i 6 mnd og dermed få max utteljing når det gjeld desse kronene.
Akk ja. Me har både til salt i grauten, og til sukker i syltet. men litt irriterande er det, ørlitegrann


9 kommentarer:

Bergljot sa...

Ja de reglene virker noe merksnodige. Særlig fordi forskjellen, rent økonomisk, er så stor om du havner på den ene eller andre siden.

Røsslyng - Dikt for dagen sa...

Greitt å vita, trur mange ikkje anar reglane før dei står der og klappar seg på magen og tel på jobbedagar;)

Problemet mitt med nr. to var at eg var nett i ferd med å bli ferdig utdanna då eg vart gravid, og hadde fått akkurat for få veker i lærarjobben (til å få foreldrepengar) om eg ikkje hadde tatt ein sommarjobb i tillegg.

Det også synest eg er sløvt, at ikkje utdanning "tel med" i dei månadane dei tel på. Det er ikkje alle som jobbar i tillegg til å studera.

Uansett, skjønar det er irriterande, men pengar er ikkje det viktigaste - heldigvis:) Kos deg heime du:)

Alexia sa...

det blir ganske urettferdig egentlig det der- men åssen en kunne gjort det rettferdigere og enklere å forstå vet ikke jeg.

Men du har rett, penger er ikke alt- bare fryktelig irriterende sånn som det endte opp, det skjønner jeg!

Anonym sa...

I bladet "Skolelederen" nå i august, står det omtalt en sak som Arbeidsretten har avsagt dom i den 26.mai i år. Konklusjonen der er at det ikke er et karv om faktisk gjeninntrenden i stilling for å ha rett til sykelønn fra arbeidsgiver etter en tidsbegrenset permisjon.Verdt å sjekke opp om dette omfatter din sak.

Pia sa...

Jeg føler med deg. Det er urettferdig.

Hustvedts sa...

Det jeg syns er helt på jordet, er at engangsstønaden bare er på 35000,-. Som student var det bare engangsstønad (+ ekstra stipend fra Lånekassen til både meg og min studerende mann) som gjaldt da jeg fikk min førstefødte høsten 2000. Det var ikke akkurat all verden, men vi hadde jo lav levestandard fra før, så vi klarte oss helt greit. MEN; den gangen var jo også engangsstønaden på ca 32-33 000. Hvor stor har ikke prisøkningen vært siden den gang??? Dagens engangsstønad burde jo vært minst dobla!!! Det er jo ikke du, men de allerede dårlig bemidla foreldrene som sliter! Jeg gremmes!

Jammen godt du slipper å investere i alt nytt utstyr nå, da ;-) Du har vel det du trenger hvis du har to småtasser fra før? :-)

Elisabeth, innerst i veien sa...

Ja, dett slår skjeivt ut. Forskjellen er jo enorm.
På min arbeidsplass har vi prøvd å få reglene endra til at arb.giver forskutterer i permisjonstida slik at man opparbeider feriepenger. Men, neida, og det er jo ikke snakk om mange kronene for bedriften, men likevel viktige tusenlapper for den enkelte.
Godt dere har både salt og sukker.

Pafrika Og Belkini sa...

Argh - ble helt svimmel av å lese om all denne byråkratiske motgangen. Sliter selv litt med å få oppmerksomheten til NAV, til tross for søknader både her og der. Lurt å prøve å ikke gremme seg over det, selv om det sikkert ikke er enkelt. Jeg slenger nå på litt gremming for deg også jeg, når jeg først er i gang med NAV-gremming!

Men det jeg egentlig skulle si var tusen takk for hyggelig beibihilsen! Vi eeelsker den lille kantarellen vår - som egentlig heldigvis er blitt litt mindre kantarellaktig ;)

Mammarie sa...

Ja søren så klønete system da!

Related Posts with Thumbnails